Domáci chlieb

14. července 2014 v 21:40 | Betty |  Recipes
Mohla by som napísať celý sloh o chuti tohto chleba, o všetkých spôsoboch, ako sa dá urobiť, no asi by ste sa na mne smiali. Tak len poviem, že ak by som mala napísať zoznam 5 jedál, bez ktorých by som si nevedela predstaviť život, tento chlieb by bol rozhodnem jedným z nich. A ak sa ho už rozhodnete upiecť, ten z obchodu si už nekúpite. Alebo áno?





Tento chlebík som už robila na toľko možným spôsobov.. Mrzí ma, že nemám fotky, aby ste ho videli aj inak. Tento raz som zmiešala hladkú pšeničnú múku s pšeničnou špaldou a upiekla ho aj vo forme na chlebíček. No robím ho aj z dvojnásobej dávky ako veľký bochník pre všetkých, vtedy ho nerobím vo forme, ale len normálne na plechu, často do neho ešte pridávam rôzne semiačka, slnečnicové, ľanové,... Niekedy miešam pšeničnú múku sj s celozrnnou špaldovou, vtedy chlebík nie je úplne biely, no dá mu to zase inú chuť.



Ingrediencie: (na takýto menší chlebík, ako som tento raz robila ja, ak chcete veľký bochník, všetko zdvojnásobte)
• 2,5 hrnčeka pšeničkej hladkej múky
• 3/4 hrnčeka celozrnnej múky (alebo dajte všetko iba pšeničnú, alebo pšeničnú špaldu)
• 1 sáčok sušeného droždia
• 1/2 lyžičky soli
• 1/2 lyžičky cukru (zmiešať v droždí)
• cca 1 pohár letnej vody
• 1/4 pohára olivový olej+mlieko+ocot
• semiačka (slnečnicové, tekvicové, ľanové, sezamové,...)

Postup:
Cesto vymiesime- zmiešame všetky ingrediencie (jednoduché, čo?) a necháme 3 hodiny kysnúť zakryté na teplom mieste. Potom ho dáme na plech alebo do formy a necháme zakryté podkysnúť ešte 40 min. Pečieme 40 min. na 200°C. Pred pečením aj po ňom potrieme chlebík vodou. Po upečení ho potierajte až kým kôrka nezmäkne.



Na fotke moja včerajšia večera, práve dopečený, teplý chlebík, s maslom, prvými cherry paradajkami zo záhrady a čerstvým nasekaným oreganom.

Betty
 


Komentáře

1 steel32 steel32 | Web | 14. července 2014 v 21:52 | Reagovat

áá, miluju domácí chléb! :D
děláme celozrnný, ale tenhle vypadá skvěle a nadýchaně ♥ :D

2 Denisa Denisa | Web | 15. července 2014 v 21:21 | Reagovat

Já jsem milovník chleba, dokonce i toho z obchodu (jedině ale z globusu, tam mají fakt dobrý, jinde mi nechutnají), tak si nedokážu představit, co by semnou udělal domácí!Už na fotkách vypadá skvěle a s rajčaty ani nemluvím!Určitě ho někdy vyzkouším, když bude nuda a suroviny:-)

3 nyylove nyylove | Web | 16. července 2014 v 15:32 | Reagovat

Jéé, domácí chléb.
Také ho doma děláme, ale vždycky vypadá všelijak, a ní jako chleba!:D
Vypadá krásně!:)

4 featherlets featherlets | Web | 16. července 2014 v 22:21 | Reagovat

Ty vieš upiecť chleba! Paráda ja neviem ani spraviť praženicu :D :D Nie je sa s čím chváliť samozrejme :) Vždy som chcela mať doma čerstvo napečený bochník,ale unás doma by sa toasi nikomu nechcelo robiť...Takže som o chlebe z obchodu alebo zväčšša o žiadnom.

Ďakujem za tvoj a Dominikin komentár. Keďže na Domčin nemám ako zareagovať zareagujem tu. Bola by som veeeľmi veeeľmi rada keby sa vrátila na blog lebo som bola úplne JUPI keď si sa vrátila ty. Tiež premýšľam nad tým že predchvíľou to bolo omg stredná ateraz to je omg tretí ročník. Pevne verím,že ty aj Domča vychytáte super kolektív a prežijete tie 4roky krásne :)

A obom ďakujem za držanie palcov na vodičáku :D

5 nyylove nyylove | E-mail | Web | 17. července 2014 v 14:40 | Reagovat

Ahoj,
chtěla jsem Ti jen říct, že jsem si přesunula blog, prtoože mi blogger nevyhovoval.
Tady máš novou adresu:   http://nyylove.blog.cz/.

6 oliviecupstyle oliviecupstyle | Web | 18. července 2014 v 11:55 | Reagovat

Domací chleba jsme nedávno doma dělali a byl boží,nějaký trochu podobný bílý,ale rochu pevnější,ale chutná teda božksy!

7 Chica con sueños Chica con sueños | Web | 23. července 2014 v 7:17 | Reagovat

já sice nejsem milovník chleba, zvláště ne těch kupovaných, ale děda s babi mají taky tu pekárnu a čas od času, kdy k nim jdeme na návštěvu, upečou ten chleba a ten bych teda mohla jít pořád!
je vtipné, jak odporně chutná kupovaný a jak výborně domácí, který je za levnější peníze :)

8 Chica con sueños Chica con sueños | Web | 23. července 2014 v 7:17 | Reagovat

já sice nejsem milovník chleba, zvláště ne těch kupovaných, ale děda s babi mají taky tu pekárnu a čas od času, kdy k nim jdeme na návštěvu, upečou ten chleba a ten bych teda mohla jít pořád!
je vtipné, jak odporně chutná kupovaný a jak výborně domácí, který je za levnější peníze :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.